Wyżywienie w Stu Światach Dziecka

W Stu Światach Dziecka wiemy, że prawidłowe odżywianie to inwestycja na przyszłość i doskonała profilaktyka przed chorobami cywilizacyjnymi. Jednocześnie koniecznie chcemy, żeby jedzenie było przyjemnością.

Zaczynamy od przekazywania zdrowych nawyków żywieniowych i dawania dobrego przykładu dzieciom. Bo przecież wszyscy uczymy się przez naśladowanie.

W wieku przedszkolnym dziecko spożywa poza domem nawet 4-5 posiłków dziennie. Dbamy o to, aby dostarczyć maluchom nie tylko odpowiednią ilość kalorii, ale również witamin i innych niezbędnych składników z żywności.

W skład całodziennego menu wchodzą: śniadanie, drugie śniadanie, dwudaniowy obiad z kompotem oraz podwieczorek.

Wszystkie potrawy wykonywane są z naturalnych produktów i przyrządzane od podstaw.

Główny posiłek dnia składa się z zupy (gotowanej na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym), drugiego dania (z potrawami duszonymi, gotowanymi i smażonymi lub wyłącznie duszonymi i gotowanymi) oraz kompotu, przygotowywanego z owoców sezonowych lub mrożonych (w zimie) dosładzanych stewią, cukrem lub naturalnie słodkich.

Zbilansowane jadłospisy dostosowane do indywidualnych potrzeb dzieci, tj. bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne.

Przedszkolakom serwujemy potrawy dostosowane do ich wieku, zarówno pod względem przyswajalności, wartości odżywczych, jak i walorów estetycznych.

Ciekawe zestawienia produktów, różne sposoby przetwarzania, wymyślne kompozycje. W ten sposób zachęcamy do smakowania każdego przedszkolaka.

Dostosowany Jadłospis

Przedszkolakom serwujemy potrawy dostosowane do ich wieku, zarówno pod względem przyswajalności, wartości odżywczych, jak i walorów estetycznych.

Naturalne składniki

Używamy wyłącznie świeże, naturalne produkty, w większości pochodzące od lokalnych producentów żywności.

5 Posiłków dziennie

W skład całodziennego menu wchodzą: śniadanie, drugie śniadanie, dwudaniowy obiad z kompotem oraz podwieczorek.

W skład całodziennego menu wchodzą: śniadanie, drugie śniadanie, dwudaniowy obiad z kompotem oraz podwieczorek.

O nasze posiłki dba 'Diet Box Kids'

Firmę DietBox założyliśmy jako rodzice dwójki chłopców (trzy i pół rocznego Alka i rocznego Adasia) oraz wykształceni dietetycy. W ten sposób udało nam się połączyć największe pasje naszego życia w jeden projekt. Wiemy, że zdrowe i smaczne żywienie jest tym, czego najbardziej potrzebują nasze dzieci i chcemy dzielić się nim również z innymi, przygotowując catering dla żłobków, przedszkoli, szkół oraz dla indywidualnych klientów.

Sekretem naszej kuchni od początku były świeże, naturalne produkty, w większości pochodzące od lokalnych producentów żywności (m.in. ziemniaki i włoszczyzna są nam dostarczane bezpośrednio przez rolników). Zamiłowanie do gotowania ukierunkowało nas na komponowanie ciekawych zestawień smaków oraz wykorzystywanie różnych technik kucharskich.

Zaczynaliśmy w małym zespole, w marcu 2010 roku. Dziś firma DietBox zatrudnia dwadzieścia osób, wśród nich profesjonalnych kucharzy z indywidualnym doświadczeniem zdobytym w wielu warszawskich restauracjach oraz dyplomowanego dietetyka, któremu powierzyliśmy zadanie układania dedykowanych jadłospisów.